torsdag den 3. maj 2012

Den vigtige defensive midtbanespiller

Det følgende indlæg er ikke resultatet af en impulsiv tanke. Det er ikke noget jeg skriver fordi Brøndby i weekenden lukkede tre mål ind, hvilket i øvrigt var billigt sluppet. Dette indlæg har været længe undervejs, faktisk flere år. Gang på gang har jeg siddet ophidset tilbage efter endnu et nederlag med samme spørgsmål: Hvornår får Brøndby igen en defensiv leder på midtbanen? En der kan erobre bolde, sætte et modangreb i gang og samle sine medspillere op når de mest har brug for det. Kort sagt, en kompetent defensiv midtbanespiller med lederegenskaber.

Wieghorst, Lantz og omskolede forsvarsspillere
Den sidste spiller i klubben, der udfyldte rollen perfekt var Morten Wieghorst. Han spillede under Michael Laudrups tid i klubben og var en meget vigtig del af det hold, der spillede fremragende fodbold i sæsonerne 02/03 og 03/04. Siden Wieghorst måtte stoppe sin karriere efter mesterskabssæsonen i 2005 pga. en skade, har holdet ledt efter den rette mand til pladsen. Samme sommer skrev man kontrakt med Marcus Lantz, en rutineret svensker med mange kampe for Hansa Rostock i Bundesligaen. Lantz gjorde det da også til tider ganske godt på holdet, der var tæt på at genvinde titlen i 2006, men da Laudrup derefter forlod klubben, begyndte det at gå ned ad bakke. Samtidig fik Lantz en banal fodskade, som ifølge ham selv blev fejlbehandlet af Per Bjerregaard, og i sommeren 2007 blev han solgt til Helsingborg.

Marcus Lantz

Som direkte erstatning hentede man islandske Stefan Gislason i norske Lyn. Han skulle være den nye leder på holdet og erstattede da også efter blot et halvt år Per Nielsen som anfører. Gislason var en hård spiller og en udpræget ledertype, men af en eller anden grund formåede han ikke at løfte sine holdkammerater og samtidig var hans meget defensive spillestil ikke noget der ligefrem gjorde ham til en publikumsyndling. Siden har man forsøgt sig med mange forskellige typer på pladsen, men uden at finde den rette. Kim Daugaard var efterhånden for gammel og indstillede sin karriere i 2008. Højre-backen Mikael Nilsson blev i en periode brugt med begrænset succes og samme kan siges om den oprindelige midterforsvarer Jon Jönsson.

Denne sæson: Femi eller Mike?
Til denne sæson hentede klubben den tidligere FC Midtjylland-spiller Femi Ajilore på en lejeaftale i hollandske Groningen. Han skulle erstatte Mike Jensen, der var blevet skadet i sæsonstarten og man forventede at han kunne stabilisere midtbanen. Femi gjorde det ganske fint i efteråret på trods af at han var fuldstændig ude af form da han kom til klubben.

Oluwafemi Ajilore (Femi)

Efter vinterpausen valgte den nye træner Auri Skarbalius at spille et 4-4-2-system med Mike Jensen og Mikkel Thygesen på den centrale midtbane, hvilket har gjort, at der indtil videre ikke har været plads til Femi. I dette system har Mike Jensen fået den defensive rolle på midtbanen uden dog at være en decideret oprydder ligesom Femi. Dette har efter min mening ikke fungeret godt nok, da de fleste af Mike Jensens kompetencer ligger i den offensive del af spillet. Og når forsvaret samtidig har været så ustabilt som tilfældet har været, kræver det at man har en solid spiller på den defensive midtbane der kan lukke hullet mellem modstanderens midtbane og angreb. Ellers er der simpelthen for meget plads. Brøndbys nuværende trup skriger efter at spille 4-4-3 og jeg forstår ikke at man vælger Nicolaj Agger i stedet for endnu en central midtbanespiller når man har en kvalitetspiller som Femi siddende udenfor. Det ville samtidig give Mikkel Thygesen mere frihed til at gå med i det offensive spil. Hvis man absolut vil spille 4-4-2 kræver det enten to kontrollerende spillere centralt eller evt. en robust, defensivt orienteret type som f.eks. William Kvist. Mikkel Thygesen er ikke diciplineret nok til at ligge centralt i et 4-4-2-system, men skal have friheden til at bevæge sig overalt på banen, f.eks. som 10'er i et 4-2-3-1-system. Efter min mening ville en idealopstilling for den nuværende Brøndby-trup se således ud:

                                                Tørnæs

                      Randrup - Goodson - Stenderup - Norouzi

                                          Femi   -  Jensen

                      Rommedahl    -  Thygesen   -  Krohn-Dehli

                                             Makienok

6'er positionen
Spilleren, der dækker midtbanepositionen lige foran forsvaret, kaldes normalt for "6'eren", da spilleren på denne position normalt spillede med rygnummer 6. Der er flere spiltyper der kan dække pladsen, afhængigt af hvilken spillestil og formation man vælger. FC København har i mange år haft succes med at spille 4-4-2 med en defensiv robust spiller på den ene centrale midtbaneplads (Poulsen, Linderoth, Kvist). Som udgangspunkt var han spilleren der sørgede for en defensiv balance på holdet, men samtidig også lederen, der kunne hive medspillerne op når de var nede. Denne type er ikke let at finde og normalt kræver det en vis alder før man kan udfylde pladsen succesfuldt. William Kvists afløser i denne sæson, Christian Grindheim, har da heller ikke været særlig overbevisende i sit første år i klubben. En anden spillertype på 6'er positionen er den dybtliggende spilfordeler, der i mange år i 00'erne var ret populær. Den kræver en spiller med glimrende teknik, stort overblik og kreativitet, og samtidig hårdtarbejdende midtbanespillere omkring sig. Det bedste eksempel på denne stil er nok AC Milan med Pirlo omgivet at de to terriere Gattuso og Ambrosini. Også i Belgien har Anderlecht i flere år spillet med argentineren Lucas Biglia som en dybtliggende spilfordeler, der sætter spillet i gang fra egen banehalvdel. Modsat spillere som Pirlo og Biglia kræver 6'er-positionen i et 4-3-3-system (som på landsholdet) primært gode defensive kvaliteter og en rolig boldomgang. Alt efter om man spiller med en eller to offensive centrale midtbanespillere i dette system, behøver spilleren ikke at besidde særlig mange offensive kvaliteter, da han i de fleste tilfælde blot skal aflevere bolden til mere kreative spillere på holdet.

Hvem er Brøndbys fremtidige midtbanestyrmand?
Der er således flere måder at sammensætte en central midtbane på. Man kan vælge at spille med to eller tre centrale midtbanespillere. De kan have klare offensive og defensive roller eller begge være såkaldte to-vejs-spillere, dvs. bidragende til både den offensive og defensive del af spillet (også kaldet boks-til-boks spillere). Det hele handler om hvilket spillere man har til rådighed, hvilket system man ønsker at spille samt om der er økonomiske råderum til at hente kvalitetsspillere fra andre klubber. Sidstnævnte kan vi vist godt afvise med det samme. Efter Brøndby sidste sommer hentede løntunge Dennis Rommedahl og Mikkel Thygesen samt smed anslået 4-5 millioner efter Simon Makienok Christoffersen denne vinter, skal der højst sandsynlig et salg af Michael Krohn-Dehli til før der kan frigives penge til at gå ud og købe en ledertype til midtbanen. Dermed er der to muligheder tilbage: enten skal han findes  blandt de nuværende spillere i truppen eller også skal man hente en billig spiller, muligvis endda på en fri transfer.

Transferfrie spillere
AaBs sportsdirektør Lynge Jakobsen udtalte engang: "Det bedste vi nordjyder ved, er vin ad libitum og transferfrie spillere". Samme motto skal vi nok regne med bliver brugt i Brøndby de næste mange år, da klubben har meldt ud at der skal skæres i den sportslige sektor. Transferfrie spillere kan da også være ganske gode, men som Lynge Jakobsen udtaler i samme artikel, kræver det somme tider tålmodighed, da man kan blive nødsaget til at vente et halvt år med at skrive kontrakt med en spiller i stedet for at tilknytte ham med det samme. Dette er man kendt med i Brøndby, da man for 2,5 år siden valgte at købe Martin Bernburg fri af FC Nordsjælland i stedet for at vente på at hans kontrakt med klubben udløb.

En gennemgang af defensive midtbanespillere fra andre superligaklubber viser, at der i øjeblikket kun er et par interessante navne med kontraktudløb til sommer: Eric Djemba-Djemba (OB) og Adigun Salami (FCM). Begge to er dygtige midtbanespillere, men ikke de typer der er brug for i Brøndby lige nu. Djemba-Djemba er en spiller der kræver meget opmærksomhed og har skabt interne problemer i OBs trup. Samtidig har han absolut ikke været lige så god som tidligere år og skaber til tider problemer for sig selv ved at miste bolden efter han har driblet for meget rundt lige foran forsvaret. Salami er den modsatte type, han spiller simpelt og skiller sig sikkert af med bolden. Desværre har han været meget skadet, og det vil derfor være et stort sats at hente ham til klubben. I dag har der været bragt en artikel om at Brøndby muligvis kunne være interesseret i FC Nordsjællands Enoch Kofi Adu, der har et år tilbage af sin kontrakt. Han er en ung spiller (21 år) med udviklingspotentiale, men jeg ser ingen grund til at han vil kunnne løfte holdet i den nuværende situation. Han har gjort det godt i FCN, men har også haft en storspillende Nikolai Stockholm at læne sig op af. I stedet for at hente Adu eller Salami, hvorfor så ikke i stedet satse på Femi, der er lidt den samme spillertype og tilmed mere erfaren. Han er ikke gratis, men mon ikke man kan få forhandlet en fornuftig pris på plads.

Fra egne rækker
Femi har allerede været i truppen i et år og kender derfor klub, trænere og medspillere. Hans problem ligger i at Auri har valgt at spille 4-4-2 i stedet for 4-3-3. Femi er den hårde, kontante type, der vinder bolden fra modstanderen og giver den videre til en mere kreativ holdkammerat, og måske passer han bare ikke ind i et 4-4-2 system med to centrale midtbanespillere. Derfor skal Auri finde ud af om han vil fortsætte med at spille 4-4-2, og i givet fald skal Femi sendes tilbage til Holland. Derefter må man lede efter en kollega til Mike Jensen på den central midtbane, da Mikkel Thygesen, som tidligere nævnt, ikke skal spille den plads. Fra egne rækker er der sådan set kun to muligheder, 19-årige Franck Semou, der allerede har været brugt som indskiftningsspiller, og anføreren for U17-landsholdet Frederik Holst, der netop er blevet udtaget til aftenens kamp mod Silkeborg. Selvom jeg tidligere har talt for at give unge talenter chancen på 1.holdet, vil jeg i dette tilfælde gerne trække i land. I et system med to centrale midtbanespillere, hvor den ene kun lige er fyldt 24 år, vil det være en direkte selvmordsaktion at sætte sin lid til en så ung spiller på den anden plads. Især forsvarets nuværende tilstand taget i betragtning.

Franck Semou. Mike Jensens fremtidige makker på den centrale midtbane?

Hvad er så løsningen? Hvordan skal midtbanen se ud i næste sæson? Ja, man må gå ud fra at holdet også skal spille 4-4-2 i næste sæson, da jeg ellers ikke kan se grunden til at man spiller systemet nu. Den ene plads på den centrale midtbane tilfalder næsten med sikkerhed Mike Jensen, med mindre han vælger ikke at forlænge sin kontrakt, der udløber til vinter. Den anden plads må siges at være helt åben. Man kan vælge at satse på et af de unge talenter eller man kan vælge at forlænge kontrakten med Mikael Nilsson og rykke ham op på midtbanen igen. Begge dele virker dog ikke som optimale løsninger, og dermed peger det i én retning. Man skal finde en dygtig central midtbanespiller med erfaring og lederegenskaber på en fri transfer. Piece of cake!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar